WORLD SALT AWARENESS WEEK

Bijgewerkt: 08-03-2022 , Corporate Communications

Dit jaar is het van 8 tot en met 14 maart World Salt Awareness Week (Wereld Zout Bewustwordingsweek). De slogan is “Shake the Habit!” (Geef de gewoonte op!)

De World Salt Awareness Week heeft tot doel het bewustzijn te vergroten over de schadelijke effecten die het gebruik van te veel zout heeft op onze gezondheid. Deze campagne, die jaarlijks plaatsvindt, biedt de mogelijkheid om rechtstreeks met de bevolking te praten over “verborgen” zout in onze favoriete voedselproducten. En om in gesprek te gaan met degenen die zelf hun voedsel en dat van hun kinderen bereiden. Het is namelijk onnodig om bij het bereiden van voedsel veel zout toe te voegen om deze op smaak te brengen.

Te veel zout is ongezond... het is zelfs heel erg ongezond. Door dagelijks een te grote hoeveelheid zout te nuttigen, kun je een hoge bloeddruk krijgen en wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Het kan ook leiden tot nieraandoeningen, omdat de nieren belast  worden met als gevolg dat deze kunnen beschadigen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het eten van te veel zout de kans op maagkanker vergroot. Verder kan het leiden tot botontkalking en plas je het teveel aan natrium samen met het mineraal calcium uit. Calcium zit vooral in zuivelproducten en is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt, is dat geen probleem. Echter, neem je onvoldoende calcium in? Dan zal dit gevolgen hebben voor je botten en gebit. Daarom is het van belang om geen grote hoeveelheden zout te nuttigen.

Toch kan een lichaam niet zonder zout, want dit is nodig voor verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Je hebt dus wel een minimale hoeveelheid zout per dag nodig.

Als je gewend bent aan veel zout dan zal je het in het begin misschien lastig vinden om minder zout te eten. Deze 4 tips zullen het wat makkelijker voor je maken:

1. Voeg zelf geen zout toe
Voeg zelf geen zout meer toe bij het koken. Zet de zoutpot ver weg, zodat je deze niet automatisch pakt.


2. Gebruik kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen geven smaak, geur en kleur aan gerechten. Je kan zout dan makkelijker weglaten.


3. Gebruik geen zoute smaakmakers
Zoals maggi, aromat, bouillonblokjes, sojasaus, strooiaroma, sambal en ketjap.


4. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen
Bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die de fabrikant heeft bewerkt met zout of andere smaakmakers. Deze producten bevatten veel zout. Denk aan kant-en-klare sauzen en soepen, kant-en-klaar maaltijden en bewerkt vlees zoals hamburgers, rollade, gekruid gehakt, gepaneerd vlees en worst.

Bronvermelding
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=11113
Tips om minder zout te eten (nieren.nl)
https://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/