SURINAME EN LANDEN AMERICA’S VIEREN WERELD VACCINATIEWEEK

Bijgewerkt: 28-04-2020 , Corporate Communications

Suriname en landen America’s vieren Wereld Vaccinatieweek

Suriname en alle andere landen van de Amerika’s vieren deze week voor de achttiende keer de Vaccinatieweek (VWA). De slogan voor deze week is ‘Liefde geven. Vertrouwen. Beschermen. #GetVax’. Deze oproep tot actie is bedoeld om iedereen te herinneren aan het belang van vaccinatie van onze kinderen, onszelf en onze gemeenschappen en te vertrouwen op het vermogen van vaccins om levens te redden en levens te beschermen tegen verschillende ziekten.

De VWA is vanaf de oprichting in 2003 een belangrijke activiteit geworden voor de vooruitgang van immunisatie in de Amerika’s en heeft het landen in de regio elk jaar de kans gegeven om het essentieel werk van nationale immunisatie programma’s onder de aandacht te brengen en te houden.

De viering van de VWA van dit jaar vindt plaats onder ongebruikelijke en zeer moeilijke epidemiologische omstandigheden. Terwijl we voor de uitdaging staan ​​om zo adequaat mogelijk te reageren op de COVID-19-pandemie, wacht de wereld op een vaccin als antwoord op het beheersen van deze nieuwe ziekte. Ondanks deze uitdaging moeten we de essentiële vaccinatie diensten blijven handhaven om ziekte en dood te voorkomen van vele andere gevaarlijke ziekten zoals difterie en mazelen die nog steeds voorkomen in de Amerika’s.

Boodschappen

Vaccinatie diensten kunnen ook worden gebruikt om educatieve boodschappen over handen wassen, hoestetiquette en sociale afstand te integreren. Met inspanningen gericht op het beheersen van COVID-19, inclusief de vereisten van maatregelen voor sociale afstand, is er een verhoogd risico op verstoring van routinematige immunisatiediensten.

Dit zou een gevaarlijke situatie zijn voor elk land, inclusief Suriname, aangezien het niet voltooien van vaccinatieschema’s voor zuigelingen of het niet identificeren en vaccineren van vatbare personen, waaronder gezondheidswerkers, kan leiden tot uitbraken van ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen zoals mazelen en kinkhoest. De meest vatbare groep voor ziekten en sterfte aan deze ziekten zijn vooral de zuigelingen en jonge kinderen. Vandaar dat er door de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) steeds wordt gewezen op het belang van vaccinatie.

Voorkomen ziekten

Sinds de start van het immunisatie programma zijn er in Suriname zes ziekten die door vaccinatie te voorkomen zijn, geëlimineerd: pokken (1971); polio (1994); rubella en aangeboren rubella-syndroom (2015); mazelen (2016) en tetanus bij pasgeborenen (2017). In de Amerika’s zijn in het kader van VWA meer dan 806 miljoen mensen van alle leeftijden gevaccineerd en beschermd tegen een groot aantal ziekten. Dit aantal vertelt echter slechts een deel van het verhaal. Veel landen hebben de afgelopen jaren enorme menselijke en financiële middelen ingezet voor outreach-inspanningen om individuen in afgelegen gebieden, inheemse gemeenschappen en gebieden met beperkte toegang tot gezondheidsdiensten te vaccineren.

Gezien de huidige situatie heeft PAHO de landen aanbevolen activiteiten voor VWA 2020 uit te voeren op basis van hun nationale aanbevelingen voor de response op COVID-19, evenals de aanbevelingen binnen het PAHO Regionaal Programma, waaronder sociale afstand en de bescherming van gezondheidswerkers en de gemeenschap. Activiteiten die massale bijeenkomsten omvatten zoals grote vaccinatiecampagnes, optochten, gezondheidsbeurzen en andere activiteiten, moeten worden opgeschort of uitgesteld, vanwege het risico van bijdrage aan de gemeenschapstransmissie van COVID-19. De vaccinatie is op 25 april begonnen en wordt op 2 mei afgesloten.