EÉN DOEL: NUL (0) MALARIA GEVALLEN!

Bijgewerkt: 26-04-2021 , afdeling Corporate Communications

Veertien jaar na de instelling van Wereld Malaria Dag (25 april 2021), door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is de aandacht voor en de inzet om te geraken tot eliminatie van malaria nog steeds niet afgenomen. En dat is geweldig nieuws! In verband met deze dag zal de WHO verslag doen en wel door middel van de publicatie van een rapport die de succesverhalen en geëvalueerde verbeterpunten bevatten van landen die zich hebben gecommiteerd aan de doelen van het “E-2020 Initiatief”. Suriname heeft zich ook gecommiteerd aan het realiseren van de E-2020 doelen. Wij behoren tot de regio “Amerikas” tezamen met Belize, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexico en Paraguay.

Via het E-2020 Initiatief werkte de WHO samen met diverse landen om zo te geraken tot eliminatie van malaria in de periode 2016-2020. In dit kader werden landen voorzien van instrumenten en strategieën om dit doel te bereiken. Tevens kregen zij ondersteuning bij activiteiten om de overdracht van de ziekte te onderbreken en preventief op te treden. Aan de landen die door de WHO “malaria vrij” gecertificeerd wensten te worden, had het raamwerk van het E-2020 Initiatief ook een duidelijk en gestroomlijnd proces aangeboden.

Suriname is bijna geraakt tot eliminatie van malaria (Eliminatie fase). In het E-2020 Initiatief statusrappport 2019 van de WHO, behoorde Suriname tot categorie groen. Categorie groen staat voor “minder dan 51 gevallen”, oranje betekent “tussen 51 en 166 gevallen”, rood  geeft aan “meer dan 166 gevallen” en de kleur blauw wordt toegekend aan landen die officieel “malaria vrij” gecertificeerd zijn door de WHO.

Het is het Ministerie van Volkgezondheid en zijn partners gelukt om dit niveau te bereiken door middel van een actief Malaria Surveillance Systeem dat alle nieuwe gevallen binnen 24 uur rapporteert aan de centrale overheid. De overheid en het aangewezen managementteam grijpen daarna direct in door een gekwalificeerd team te sturen naar het gebied om de bewoners te onderwerpen aan medische testen en om na te gaan als deze voldoende beschermd zijn.

 

 

Bronvermelding:

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325304/WHO-CDS-GMP-2019.07-eng.pdf (21 april 2021)

https://www.szf.sr/gezondheidsmagazine/wereld-gezondheidsdagen/suriname-in-malaria-eliminatie-fase/  (21 april 2021)