MEER SMAAK, MINDER ZOUT!

Bijgewerkt: 10-03-2021 , afdeling Corporate Communications

“Meer smaak, minder zout!” Zo luidt het thema van de Wereld Zoutconsumptie Bewustwording Week, die loopt van 8 tot 14 maart 2021. Dit thema is bedoeld om thuiskoken te stimuleren en wijst ons erop dat door met weinig tot helemaal geen zout te koken wij toch smakelijk kunnen eten. Het weerspiegelt ook het feit dat veel mensen hebben besloten om zelf thuis te koken, omdat de scherpe Covid-19 maatregelen hun beperkt om tijd buitenshuis door te brengen.

Het verminderen van zoutconsumptie is één van de meest voordelige manieren om hypertensie en cardiovasculaire ziektes te voorkomen.

Overmatig zoutgebruik

Zout is goed, maar te veel zout is slecht. Daarom wordt tijdens de Wereld Zoutconsumptie Bewustwording Week de nadruk altijd gelegd op de gevolgen van overmatig zoutgebruik. Ons lichaam heeft zout nodig om vocht op te nemen, de spieren samen te laten trekken en de zenuwen te prikkelen. Alhoewel er hiervoor slechts 1 tot 3 gram zout nodig is, mogen wij maximaal 6 gram per dag innemen. Wanneer wij deze grens steeds overschrijden, kan dit leiden tot hoge bloeddruk, nierschade en een hoger risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Let op! Kinderen en baby’s vormen een uitzondering op de regel. Zij moeten juist veel minder zout eten, omdat hun nieren die hoeveelheid niet aankunnen. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van kinderen.

Minder zout

Als jij je zoutgebruik wilt verlagen moet je minder zout toevoegen aan het eten dat je klaarmaakt en producten kopen met weinig zout. Tijdens het koken kan je zout vervangen door andere kruiden en smaakmakers onder andere groene kruiden (basilicum, soepgroente), diverse specerijen, ui, knoflook, gember en azijn. Neem tijdens het winkelen de etiketten op de producten goed door, zodat je weet hoeveel zout erin voorkomt. Op de etiketten wordt zout omschreven als zout, natrium of natriumchloride. Natrium is geen zout, maar een deel van zout. Als je wilt weten hoeveel zout in het product voorkomt kan je dat makkelijk berekenen aan de hand van een rekensommetje: natriumgehalte x 2.5 = het aantal gram zout.

Een gemakkelijke manier om te bepalen als een product te veel zout bevat, is:

  1. Alles meer dan 1 gram zout per 100 gram is te zout
  2. Alles minder de 0,3 gram zout is een zoutarm product en zoutbewust product

Risicogroepen

De risicogroepen die extra moeten letten dat ze niet te veel zout eten, zijn:

  • Mensen met een hoge bloeddruk; zout laat de bloeddruk stijgen.
  • Mensen met overgewicht; zij hebben al een hoger risico op een hoge bloeddruk.
  • Ouderen; omdat de nieren van seniore burgers slechter werken, wordt er minder zout uit het lichaam verwijderd.

 

 

Bronvermelding

www.paho.org (09 mrt 2021)

www.whoccsaltreduction.org (09 mrt 2021)

www.benuapotheek.nl (09 mrt 2021)

www.nosalt.nl (09 mrt 2021)

www.goedetengezondleven.nl (09 mrt 2021)